Daha önce muasırımız bir ismi tanıtmak maksadıyla yazı hazırlamış değilim. Bu isim için bunu yapışımın yegane sebebi herkesin ama özellikle genç kardeşlerimizin ondan istifade etmesi gerektiğine olan inancımdır.
Talha Uğurluel bir tarihçi. Ancak onun her tarihçi yazarda olmayan bir kısım hususiyetleri var. Kendisi tarih bölümü mezunu olmakla birlikte Sanat Tarihi alanında çalışmalarını sürdürüyor. Uğurluel, imaj kitap kitaplar için editörlük çalışmaları, telif ettiği eserler, Tv programı danışmanlığı, Tv programları, radyo programları, seminer ve konferanslar, yurtiçi ve yurtdışı gezi programları ile çok yönlü ve takip edenlerin hızına yetişmekte zorlanacağı kadar çalışkan bir isim.
Gerçekleri anlatma gayreti, ecdadın mirasına sahip çıkmak ve onları tanıtmak için özverili çalışmalarının yanında İslam Tarihi malumatı ile ilgiyi fazlasıyla hak eden bir isim.
Kendisi ile şahsi görüşme şansı yakalamış olanların kolaylıkla tespit edebileceği tevazuunu da es geçmeyelim.
- Tarihi Sevdiriyor
Kimileri için matematik kâbustur, kimileri için tarihin sıkıcı tarafı. Ancak “Tarihi sevdiren adam” olarak tanıtılan bir isim olarak Talha Uğurluel, anlatırken üslubu, yazarken akıcı dili ile bu durumu yıkan isimlerden biri. Onu okurken ya da dinlerken “sıkıcı” durumlarla karşılaşmak neredeyse imkânsız. Okuyucularının belki tamamının aynı kanıda olduğu bu hususiyeti unutmayalım. Çünkü okumak ve tarihimizi öğrenip eskilerle bağımızı kurmak için olmazsa olmaz br ayrıntı : zorla değil, isteyerek öğrenmek.
- Çok Geziyor, Çok biliyor.
Yukarıda da söylemeye çalıştığımız gibi yorulmak bilmeyen bir isim. Takip ederken gün aşırı binlerce kilometre öteden karelerde görebilirsiniz onu. Bu çok gezen tarafı ile hem eserlerinde hem de seminerlerinde kullandığı fotoğraflarla görsel şölen sunuyor.
Örneğin Kanunî Sultan Süleyman’ı anlattığı “Dünyaya Hükmeden Sultan Kanuni” isimli eserinin önsözünde şöyle diyor :
“Kitabı özgün kılan şey, 15 yılı aşkın bir gezi ve fotoğraflama sürecinden geçmiş olmasıdır. Bizzat Kanuni’nin gittiği üç yer hariç hepsine gitmiş ve tüm fotoğrafları çekmiş bulunmaktayım. Bu çalışma Sultan Süleyman’ın gidip benim gitmediğim Bağdat, Tebriz ve Korfu Adası hariç tek tek her yere uğrayarak bizzat oralarda kaleme almış olduğum bir eserdir. Hatta Sultan Süleyman’ın bizzat gitmeyip tesirinin olduğu mekânlara da gitmek nasip oldu…”
Böyle bir ayrıcalık kaç esere nasip olur bilinmez ancak çok kıymetli bir hususiyet ve farklılık meydana getirdiği bir gerçek.
- Eserlerinin tamamı renkli baskı
Tamamı renkli baskı olan Timaş Yayınları’ndan çıkan eserleri ile okumaktan sıkılanların derdine derman oluyor. Anlatılanları tahayyül etmeyi kolaylaştırıcı görsellerle süslenmiş sayfalar sayesinde olaylar hem akıllarda kalıyor, hem daha iyi kavranıyor.
- Hatıraları
Gezip gördüğü yerde yaşadıkları, anıları tarih anlatımına bir başka boyut kazandırıyor. Bizzat yaşanmışlıkları, birinci dereceden şahitlerin dillerinden dökülenleri doğrudan aktarması hakikattir ki tesiri arttırıyor.
- Taş’a Taş diye bakmamak!
Talha Uğurluel’in genç nesiller tarafından takip edilmesini dileyişimizin belki en büyük sebeplerden birisidir onun günümüz ile tarihimiz arasında bağ kuran kimliği. Sanat Tarihi malumatı ile taşa taş diye bakmıyor, onunla geçmişi konuşacak hale geliyorsunuz. Anlattıklarıyla tarihi bir hava sezinlediğiniz her yapıya biraz daha yakından bakmak istiyorsunuz. Zira ondan dinlediklerinizle şunu öğreniyorsunuz:
Her bir eserin bir hikâyesi vardır ve o hikaye bizi tarihimize bağlayan bir bağdır.
- Gezi Rehberleri…
Talha Hocanın Edirne Gezi Rehberi, Eyüp Gezi Rehberleri Çanakkale Savaşları ve Gezi Rehberi isimli eserlerini yanınıza alarak ve ilgili yerlerin hikâyelerini okuyarak gezebilirsiniz. Edirne ve Eyüp için gezi rehberi olarak bu eserleri seçerseniz yaptığınız turlarda çok şey öğreneceğinizden hiç şüpheniz olmasın.
- İslam Tarihi Malumatı
İslam tarihi malumatı olması kendisine olan muhabbetimizi arttıran bir vesile. Kur’an-ı Kerim’de adı geçen kavimler hakkında bilgimizi daha netleştiren, öncesi ve sonrası ile bağlantılar kurarak daha yakin malumata erişmemizi sağlayan derinikli çalışmaları ve anlatımları var. Anlatımlarında ilgili kavimlerden örnekler vermesi, peygamberler tarihi ve İslam tarihinden nakillerle anlattıklarını desteklemesi gerçekten es geçilmeyecek bir özellik.
- Programları
Talha Uğurluel’den ve çalışmalarından bahsedip “Tarihin İzinde” programından bahsetmezsek olmaz. Trt ekranlarında yayınlanmış olan sadece 25 dk’lık bölümler halinde Türkiye’nin dört bir köşesini gezmiş, eserler, isimler ve hikayelerle bizi mest etmiş bir programdır. İlk bölümünü bizzat Talha Hoca ile izlemiş olduğumuz programın tüm bölümlerini arşivlerden izlemeniz acizane şiddetle tavsiyedir. Not tutmayı ihmal etmemenizde faydanıza…
Hocanın katıldığı tüm Tv programlarında yansıttığı kaliteyi de bizzat gözlemlemenizde fayda var. Seminer ve konferansı sizin bulunduğunuz bölgeye gelir de kaçırırsanız, yazık edersiniz demiş olalım.
Bu yazı Taha Uğurluel Hocayı tanımak ve tanıtmak adına ondan sadece birkaç hususiyeti anlatmış olmak ile noktalanmış olsun. Sonraki yazılarımızda eserlerine dair bilgiler vererek özellikle genç kardeşlerimiz, genelde ise herkesin kendisinden istifa etmesi temennilerinizi yeniden dillendirmiş olalım.
Bu vesile ile hocamızın çalışmalarının devamını ve bereketini diliyoruz..
Allah râzı olsun kalemine sağlık kardeşim. Kısa ve öz bir şekilde çok güzel anlatmışsın hocayı. Müdafaa ve muhafaza hassasiyetine sahip Müslüman bir bireyin İslâmî İlimlerin her bir alanında sahip olması gereken birikimin yanı sıra, Sanat Tarihine dair de mutlaka malumatının ve fikirlerinin olması gerektiği aşikar bir durum. Çoğumuz bunun farkında değiliz belki ama bu alandaki eksikliğin sebep olduğu sıkıntıları fazlasıyla çekiyoruz.